Tuesday, June 25, 2024

Cadrul geografic și istoric

Comuna Tântareni, acest vechi nucleu românesc, cu vatra locuita din timpuri stravechi, cu o continuitate semnificativa a fiintei umane, se înscrie într-un cadru natural în care se îmbina în chip fericit bogatiile câmpului cu cele ale dealului, fiind asezata la contactul dintre Dealurile Getice si Câmpia Piemontana Getica.

Comuna Tântareni este situat în partea de sud a judetului Gorj, pe cursul inferior al Gilortului. Se înscrie în categoria comunelor de marime medie, ocupând o suprafata de 4762,68 ha.

Teritoriul administrativ comunal se învecineaza la nord cu comuna Turburea, la sud cu judetul Dolj, la vest este separata de Jiu si Gilort de comunele Ionesti si Branesti, si la est cu comunele Cruset si Stoina.

Sistemul comunal habitual este format din patru sate: Arpadia, Floresti, Chiciora si Tântareni – sat resedinta.

Se întinde pe o lungime de 10 km de la nord la sud, iar între punctul cel mai estic si punctul cel mai vestic este o distanta de 20 km.

Comuna Tântareni este situata la o distanta de 70 km de municipiul Tg. Jiu, resedinta judetului Gorj, iar cel mai apropiat centru industrial si de consum este orasul Filiasi din judetul Dolj, situat la 4 km pe soseaua spre Craiova. Satele componente ale comunei au stabilite relatii de accesibilitate corecte cu satul de resedinta, Tântareni, prin reteaua de cai de comunicatie rutiera care permite în orice moment legaturi directe si cu orasul Filiasi si municipiul Craiova aflat la circa 40 km.