Colectare selectiva a deseurilor

Câte ceva despre COLECTAREA SELECTIVĂ A DEȘEURILOR

deseuri 1

Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunităţii, are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare in propria localitate de domiciliu. Soluţia este la îndemâna noastră şi constă în depozitarea selectivă a deşeurilor. Mai precis, trebuie să depozităm deşeurile în locurile special amenajate şi, pe cât posibil, pe următoarele categorii:

•    Hârtie şi cartoane (ziare, reviste, tipărituri, cutii de detergenţi, de cereale etc.), ce pot fi vândute la tonetele special amenajate;
•    Ambalaje PET şi alte materiale plastice (pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice şi de curăţenie etc.), ce pot fi reciclate;
•    Sticle şi cioburi; vânzarea ambalajelor din sticlă la centrele care se ocupă cu achiziţionarea acestora;
•    Deşeuri  feroase (fier, tablă şa) şi doze metalice, ce pot fi valorificate la punctele “REMAT”;
•    Deşeuri umede (resturi vegetale, animale etc.).

Principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apă, energie), precum şi al nivelului emisiilor nocive în aer. Spre exemplu:

Hârtia – materie refolosibilă
•    Materiile prime utilizate pentru fabricarea hârtiei sunt: lemnul, celuloza, hârtia veche. Hârtia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90% din cantitatea de apă (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hârtie albă.
•    De asemenea, prin reciclarea deşeurilor de hârtie, se elimină clorul toxic, necesar producerii hârtiei albe.

Sticla – materie refolosibilă.
•    Sticla se produce folosind următoarele materii prime: nisipul de cuarţ, calcarul, soda (produs poluant) ş.a.
•    Reciclarea sticlei menajează mediul şi economiseşte în timp bogăţiile naturale, apa şi electricitatea.

Reciclarea presupune separarea şi colectarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi. O mare parte din aluminiul, sticla, hârtia sau oţelul folosite astăzi în întreaga lume sunt deja provenite din reciclare. Sticla şi oţelul pot fi reciclate nu doar o dată, ci de nenumărate ori. Reciclarea aluminiului şi oţelului utilizat la cutiile de băuturi, a hârtiei şi cartoanelor, a sticlei, precum şi a anumitor mase plastice constituie peste tot în ţările occidentale o industrie înfloritoare. De asemenea, reciclarea permite comunităţilor să reducă costurile de depozitare a deşeurilor. Consumul de energie este şi el influenţat pozitiv de reciclare.

Se pot recicla:
– recipiente din sticlă transparentă;
– recipiente din sticlă colorată;
– hârtie;
– ziare/tipărituri;
– cutii din aluminiu pentru băuturi;
– plasticul.

Care sunt pasii unei colectari selective corecte?
1.     IDENTIFICA deșeurile de ambalaje din locuința ta!
2.     PRESEAZA deșeurile de ambalaje din plastic si metal sau cartoanele, înainte de depozitare, pentru a economisi spațiul!
3.     DEPOZITEAZA deșeurile de ambalaje SEPARAT de gunoiul menajer!
4.     DEPUNE deșeurile colectate separat in containerele galben, verde si albastru!

 

 

Întrebări frecvente despre

colectare selectivă a deşeurilor

Deşi la prima vedere colectarea separată a deşeurilor poate părea ceva simplu, în realitate însă în viaţa de zi cu zi pot apărea şi unele situaţii ceva mai complicate. Mai jos găsiţi răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente situaţii care v-ar putea ridica semne de întrebare.

Cum se colectează deşeurile care conţin mai multe tipuri de material reciclabil (spre exemplu, un ambalaj care conţine atât hârtie cât şi plastic)?

Aceste deşeuri se colectează în funcţie de materialul predominant (în exemplul de mai sus, dacă acesta este hârtia, atunci se vor colecta ca hârtie, iar dacă este plasticul, se vor colecta ca plastic).

Pot arunca deşeurile de ambalaje cu resturi alimentare în ele?

Nu. Ambalajele trebuie golite de toate resturile alimentare. Dacă sunt prea murdare, se aruncă în recipientul gri pentru deşeuri amestecate.

Trebuie să spăl deşeurile (de ex. cutiile de conserve) înainte de a le colecta separat?

Spălarea cutiilor/sticlelor goale nu este necesară. Acestea trebuie golite cât mai bine de conţinut. Spălarea lor ar duce la un consum de apă nejustificat.

Trebuie să presez deşeurile înainte de a le colecta?

Da. În acest fel, deşeurile (de ex. buteliile de PET, dozele de aluminiu) vor ocupa mult mai puţin loc şi vor fi mult mai uşor de transportat.

Trebuie să scot dopul recipienţilor de plastic înainte de colectare?

Nu este obligatoriu, dar acest lucru este folositor, deoarece uşurează activitatea de reciclare. Recipienţii sunt produşi dintr-un material diferit de cel din care sunt produse dopurile. Cele două se reciclează în fluxuri diferite.

Mai mult, ca să puteţi presa recipienţii, este necesar să le scoateţi dopurile.

Trebuie să scot etichetele de pe sticle, PET-uri, conserve?

Nu este necesară scoaterea etichetelor.

Pot colecta polistiren utilizat la ambalarea alimentelor (de ex. tăviţele pe care este ambalată carnea)?

Polistirenul utilizat la ambalarea alimentelor poate fi colectat separat în vederea reciclării după ce vasul, tava etc. sunt golite de conţinut. Acestea se colectează în recipientul galben pentru colectarea plasticului şi a metalului.

Pot colecta folii de aluminiu?

Folia de aluminiu utilizată la împachetarea alimentelor poate fi colectată separat doar în cazul în care este curată. Dacă folia de aluminiu este murdară, trebuie aruncată în recipientul pentru deşeuri amestecate.

De ce se colectează doar ambalajele (sticle şi borcane) din sticlă, nu şi geamurile sau vesela spartă?

Sticla de la geamuri, oglinzi, veselă etc. conţine substanţe chimice care nu se regăsesc şi în sticla utilizată la producerea ambalajelor, substanţe care intervin în mod negativ în procesul de reciclare.

În recipientul albastru pot colecta orice fel de deşeu de hârtie şi carton?

Da, cu condiţia ca deşeul respectiv să fie curat sau nu foarte murdar. De exemplu, nu puteţi colecta în acest recipient hârtia de la pachetul de unt, şerveţelele de hârtie folosite, scutecele de unică folosinţă şi tampoanele utilizate, vesela de unică folosinţă (din hârtie) utilizată. Aceste deşeuri trebuie colectate în recipientul gri pentru deşeurile amestecate.

Cum pot să fiu sigur că deşeurile pe care le colectez separat nu sunt amestecate de către operatorul de salubrizare în vederea transportului?

Deşeurile colectare separat nu vor fi amestecate de către operator în vederea transportului. Operatorul va colecta aceste deşeuri separat, pe baza unui program stabilit şi comunicat din timp.

Trebuie să cumpăr recipienţii pentru colectarea separată a deşeurile reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile?

Nu trebuie să cumpăraţi aceşti recipienţi, ei sunt asiguraţi cu titlu gratuit de către primărie.

Ce se întâmplă cu deşeurile reciclabile după ce le colectez separat?

Sunt transportate către operatorul de salubrizare la staţiile de sortare. După ce sunt sortate, iar eventualele greşeli de colectare corectate, materialele obţinute sunt transmise operatorilor economici în vederea reciclării.

Ce se întâmplă cu deşeurile biodegradabile după ce le colectez separat?

Sunt transportate de către operatorul de salubrizare la staţiile de compostare. Aici, în urma unor procese specifice, sunt transformate în compost, material ce poate fi utilizat ca îngrăşământ. În cazul locuinţelor individuale unde există suficient spaţiu, aceste deşeuri pot fi compostate în curte.

Ce fac cu deşeurile voluminoase care nu încap în recipienţii de colectare?

Deşeurile voluminoase (ex. mobilă veche, saltele) necesită o colectare separată în vederea valorificării. Verificaţi la operatorul de salubrizare cu care aveţi contract ce modalităţi de colectare separată vă pune la dispoziţie şi care sunt costurile.

Ce fac cu echipamentele electrice şi electronice stricate pe care vreau să le arunc?

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt colectate în puncte special amenajate de primărie. Verificaţi la operatorul de salubrizare unde este cel mai apropiat punct de colectare.

Unde pot arunca bateriile pe care nu le mai pot folosi?

Bateriile şi acumulatorii portabili (nu auto) uzate pot fi colectaţi acasă, într-o pungă sau cutie. Majoritatea supermarketurilor şi hypermarketurilor au un punct special amenajat de colectare a acestora, situat de obicei la

intrarea clienţilor. Când vă duceţi la cumpărături, luaţi şi bateriile uzate cu dumneavoastră şi lăsaţile la punctul respectiv.

Ce fac cu molozul şi resturile de materiale de construcţii rezultate de la reabilitarea sau construirea unui imobil?

Deşeurile de construcţii şi demolări trebuie colectate separat pentru a putea fi valorificate. Înainte de începerea lucrărilor de construcţii, verificaţi la operatorul de salubrizare cu care aveţi contract ce modalităţi de colectare separată vă pune la dispoziţie şi care sunt costurile. Dacă realizaţi respectivele lucrări cu o firmă autorizată, cereţi să se ocupe şi de gestionarea deşeurilor rezultate.

Sursa: www.sibiulrecicleaza.ro

deseuri 2